איתנותו של כל עסק נמדדת ביציבות של חשבון הבנק שלו. כל תזוזה מחוץ לגבולות מסגרת האשראי עלולה ליצור בעייתיות בהתנהלות העכשווית של העסק וגם בפעילות שלו בטווח הרחוק. זו הסיבה שבעתות משבר מנהלי העסק דואגים בראש ובראשונה למצב בחשבון הבנק, כדי שלא תהיה הידרדרות במצב הפיננסי.
התנהלות כלכלית בשעת משבר
כל חברה פועלת על פי תזרים המזומנים שלה, בהתאם לכספים שאמורים לשלם הלקוחות באמצעות המחאות או העברות בנקאיות, מנהל החברה יודע מה תהיה היתרה בחשבון הבנק בכל מועד. לכן הוא יכול להיערך מראש אם הוא צופה שיהיו תרחישים בעייתיים בתאריכים מסוימים, עקב שינוי בנושא תזרים המזומנים שאינו תלוי בו.
המטרה של כל עסק היא לא לחרוג ממסגרת האשראי שאושרה לו ואם כמה ימים לפני תשלומים גדולים לספקים או לרשויות, מבינים שתהיה בעיה בחשבון הבנק, בוחנים כמה אפשרויות של גיוס ממון באופן מידי. אחת האופציות המועדפות היא הקדמה של מועד פירעון המחאות, וזאת באמצעות חברות ניכיון שיקים.
תהליך של ניכיון שיקים בפועל
אם מנהלי החברה קיבלו מהלקוחות שלהם המחאות דחויות במקום המחאה שמועד הפירעון שלה הוא מזומן, אך הם זקוקים לכסף כעת, הם מעבירים אל חברת ניכיון שקים את ההמחאה לבדיקה. בחברה זו בוחנים מיהו הספק, אם מדובר בחברה אמינה שעומדת בתשלומים שלה, או מדובר בחברה שההמחאות שלה חוזרות ללא כיסוי או שמדובר בחשבון מוגבל.
אם הכול תקין, הלקוח מקבל אישור והוא יכול לבצע ניכיון של ההמחאה. הוא משלם עמלה על פי גובהה הכספי של ההמחאה ועל פי כמות הימים שנותרה עד המועד המקורי של הפירעון. סכום ההמחאה בניכוי העמלות מועבר מידית לחשבון הבנק של הלקוח.
בדרך זו הוא פותר באופן מידי את הבעיה ולא גולש למצב של משבר פיננסי במצבים שבהם קשה לכל עסק לקבל את התשלומים המגיעים לו, עקב הקשיים הרבים שאליהם נקלעו עסקים רבים במשק ולכן הם לא עומדים בהתחייבויות שלהם.
הגלגל הכלכלי במשק
במשק פועל אפקט דומינו, עסקים שאינם מסוגלים לשלם בזמן או בכלל לא, משפיעים על מצבם הכלכלי של עסקים אחרים, בסופו של דבר גם הם אינם יכולים לשלם במועד. לכן עסקים רבים עלולים לקרוס אם הם לא יבצעו מראש מהלכים של צמצום משמעותי בהוצאות שלהם, ניכיון של המחאות מעת לעת כדי להזרים כספים לחשבון הבנק ולעיתים גם נטילת הלוואות.